Home / Foods / Buffet Ramadhan / Buffet Ramadhan Review @ JW Marriott Hotel KL

Buffet Ramadhan Review @ JW Marriott Hotel KL

Sempena bulan Ramadhan ini, JW Marriott Hotel KL akan mengadakan buffet Ramadhan yang mengambil inspirasi dari ‘Nenek’s Kitchen’. Kami telah diberikan kesempatan untuk mencuba makanan yang akan dihidangkan di Marriott KL dalam preview sessionnya bersama media. Dengan lebih 130 hidangan tradisi yang akan dihidangkan, anda pasti akan rambang mata untuk memilih makanan.

Sampai sahaja ke poolside JW Marriott kami sudah tertarik dengan live action stall yang menghidangkan ikan bakar, kambing panggang dan juga sate.

Kambing Panggang Buffet Ramadhan 2013 Marriott Hotel Restoran KL

Penggemar kambing panggang pasti akan seronok bila melihat kambing panggang ini. Disini anda boleh memilih untuk mencicah daging kambing dengan beberapa sos yang disediakan. Bagi kami memang rugi kalau tidak cuba kambing panggang bila dah sampai sini.

Hotel Marriott KL Buffet Ramadhan 2013

Selain kambing panggang, antara sajian yang harus anda cuba ialah sate ayam dan dagingnya. Satenya dibakar dengan baik dan kurang hangit. Sate ni kalau boleh jangan makan yang terlalu hangit kerana ianya mengandungi karbon yang boleh mendatangkan kesan karsinogen yang boleh membawa barah. Sebab tu kena rajin makan timun selepas makan sate. Jangan lupa cuba sate di sini. Memang terbaik dan kuahnya pon mantap.

Sate Buffet Ramadhan 2013 Marriott Hotel

Bagi peminat ikan bakar pula, terdapat beberapa jenis ikan bakar yang anda boleh pilih dalam sajian buffet Ramadhan ini. Antaranya ialah ikan pari, ikan cencaru dan ikan kembung. Bila dah makan ikan bakar sudah tentulah kena ada pencicahnya dan disini ada beberapa jenis sos seperti sambal belacan, sambal kicap dan air asam.

Ikan Bakar Buffet Ramadhan 2013 Marriott Hotel KL

Selain daripada live action stall, buffet Ramadhan di JW Marriott KL turut menyajikan beberapa lauk tradisi orang Melayu seperti sambal udang dengan petai, ikan keli kuah lemak, ayam masak merah, paru goreng berlada dan pelbagai lagi.

Ayam Percik Buffet Ramadhan 2013 Marriott Hotel KL

Ayam percik

Daging Lada Hitam Buffet Ramadhan 2013 Marriott KL

Daging lada hitam

Sambal udang petai buffet ramadhan 2013 Marriott Hotel KL Selangor

Sambal udang petai

Tempe Buffet Ramadhan 2013 Marriott Hotel

Tempe goreng

Bagi penggemar ulam pula pasti akan terpesona dengan pelbagai pilihan ulam yang terdapat di Marriott KL.

Ulam Marriott Buffet Ramadhan 2013

Petai Buffet Ramadhan 2013 Hotel Restoran

Acar Buffet Ramadhan 2013 Hotel Restoran

Seperti selalunya bila kami ke buffet seperti ini, nasi memang tidak akan termasuk dalam list makan kami sebab bila dah makan nasi, akan cepat kenyang jadi rugilah datang ke sini. Biasanya stall yang menghidangkan lauk yang best akan menarik perhatian kami untuk mencubanya.

Selepas selesai menikmati lauk pauk di sini, hentian seterusnya sudah semestinya kuih muih dan pencuci mulut. Kuih muih dan buah-buahan yang dihidangkan disini masih mengekalkan konsep makanan tempatan dan tidak hairanlah kalau dilihat banyak kuih tempatan seperti kuih buah melaka dan bahulu terdapat dalam buffet Ramadhan kali ini.

Dessert Kuih Gula Melaka Buffet Ramadhan 2013 Hotel Restoran

Buah Buahan Buffet Ramadhan 2013 Hotel

Pengat pisang pon ada dalam sajian buffet ini.

Pengat Pisang Buffet Ramadhan 2013 Marriott KL

Kalau yang nak rasa rojak pon boleh dapat di sini.

Rojak Buffet Ramadhan 2013 Hotel Restoran

Rojak Buffet Ramadhan 2013 Marriott Hotel Restoran

Lepas dah tengok gambar antara sajian yang terdapat dalam buffet kali ini, pasti ada yang tertanya-tanya siapakah chef yang memasak untuk buffet Ramadhan tahun 2013? Sebenarnya hidangan ini adalah hasil kolaborasi antara chef di sini dan juga nenek yang telah menurunkan resepi tradisinya. Siapakah nenek tu?

Nenek Chef Marriott Hotel KL Buffet Ramadhan 2013

Inilah dia nenek yang telah menurunkan resipi tradisinya untuk dihidangkan kali ini kepada pengunjung yang akan datang ke Marriott Hotel Kuala Lumpur.

Apakah pendapat kami tentang buffet di Marriott KL? Sedap dan berbaloi tak? Bagi kami antara highlight utama buffet kali ini sudah semestinya adalah sate dan kambing panggang. Kedua-dua hidangan ini memang sedap. Sup kambingnya juga sedap dan berbaloi untuk dicuba. Daging rendangnya pon sedap cuma dalam kesibukan kami mencuba hidangan disini kami terlupa untuk mencuba pengat pisangnya.Rasa macam rugi pulak tak cuba. Seperti kebiasaannya tak semua makanan dapat kami cuba kerana faktor kekenyangan. Dari segi pilihan makanan yang dihidangkan, terdapat pelbagai variety yang anda boleh pilih disini. Dan dari segi harganya kami berpendapat ianya berpatutan dengan kualiti makanan dan servis pelayan disini yang bertaraf 5 bintang.

Venue buffet Ramadhan disini juga adalah menarik dan lebih santai kerana dibuat di poolside.

Buffet Ramadhan 2013 Poolside Hotel

Anda tidak perlu risau dengan status halalnya kerana JW Marriott telah mendapat pensijilan halal dari JAKIM. Surau juga disediakan di LL3 untuk kemudahan anda solat sepanjang berada di sini.

Bagi yang berminat untuk mencuba buffet Ramadhan di Hotel JW Marriott KL, buffetnya akan diadakan di dua tempat iaitu di poolside dan level 4. Harga buffet Ramadhan di poolside adalah RM75++ dan di level 4 adalah RM65++. Apa yang membezakan dua venue ini adalah lokasinya dimana poolside lebih santai dan ekslusif berbanding dilevel 4. Pilihan terletak di tangan anda.

Anda dinasihatkan untuk membuat tempahan terlebih dahulu supaya tidak pulang hampa. Anda boleh membuat tempahan dengan menelefon nombor 0327198666.

Sekiranya anda suka pada entri ini, silalah like atau share entri ini kepada kenalan anda menggunakan button Tweet, FB like atau Google Circles di bawah. Dan sekiranya anda tidak mahu terlepas entri-entri menarik lain mengenai tempat makan best yang harus anda kunjungi, anda boleh mengikuti kami di facebook melalui link ini.

JW Marriott Hotel Kuala Lumpur
183, Jalan Bukit Bintang,
55100, Kuala Lumpur

Koordinat GPS: U 3.147855 T 101.714008

About kl urbanite

Terima kasih kerana membaca blog ini. Segala penulisan disini adalah merupakan pandangan peribadi. Disini anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat berguna seperti review makanan, destinasi pelancongan menarik, tips, berita sukan dan pelbagai berita terkini mengenai pelancaran produk di Malaysia.
Invite kami untuk membuat liputan tentang restoran anda, hotel anda, destinasi pelancongan dan produk anda. Anda boleh menghubungi saya melalui email atau laman sosial di bawah. Bagi yang tidak mahu terlepas entri terbaru kami anda boleh mengikuti atau Like kami di laman facebook KL Urbanite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge