Home / Blog / Nuffnang Buffered Earning Yang Pertama

Nuffnang Buffered Earning Yang Pertama

Dah lama sebenarnya tak cek blog KL Urbanite sejak 1 Syawal. Sibuk beraya ditambah pula dgn kelembapan internet jadi malas nak update blog. Tapi lepas seminggu bercuti dari blogging, pergilah cek jap kat website Nuffnang nak tgk performance terkini blog saya ni.

And guess what, selepas genap sebulan usia blog ni, akhirnya saya pon dapat my first Buffered Earning (BE) dari Nuffnang. Kiranya macam hadiah Hari Raya lah ni dari Nuffnang. Thanks a lot Nuffnang. Kalau sebelum ni asyik tgk bloggers lain bercerita pasal BE dan blur kejap, now i get to fully understand what is BE.

Terima kasih lah sgt pada Nuffnang dan advertiser yang memilih blog biasa ni utk diletakkan buffered earning. Yang pastinya tak dilupakan pengunjung2 setia blog ni, kalau takde anda semua blog ni pon takkan masih wujud sampai sekarang. Bagi menghargai pengunjung setia blog ni, dalam masa terdekat ni akan diadakan contest sebagai reward utk kerajinan anda dtg ke sini. So, tunggu jelah entry tersebut :)

Bercerita balik pasal BE, nak cakap skitlah pasal advertiser yang letakkan BE kat sini. Advertiser pertama yang sgt best ni ialah Maxis. Kebetulan pula saya ni mmg pelanggan postpaid Maxis. Dah lama betul dgn Maxis ni sejak tahun 2000 lagi. Tapi masa tu pakai Hotlink prepaid je, lepas tu upgrade ke postpaid tahun 2003. Dalam 10 tahun tu mmg puas hati dgn servis Maxis and selalu jugak diorang reward saya atas kesetiaan bersama Maxis. Macam hari tu dapat voucher discount sebagai ahli Maxis One Club. Ada macam2 diskaun lah dari makanan, hotel, shopping, holiday and etc.

Rasanya ramai dah bloggers lain yang cerita tips camana nak dapatkan Buffered Earnings ni. Kalau check kat Google, bersepah2 entry ni dah dibuat. Saya just akan summarize beberapa tips penting yang boleh newbie buat utk sampai ke tahap ni.

 
Tips Utk Dapatkan Buffered Earning (BE)

 
1. Placement of ads
Pastikan ads Nuffnang anda berada di tempat yang strategik seperti yang ada dalam website Nuffnang. Kalau anda adalah advertiser, dah tentu anda nak iklan anda berada di tempat yang terbuka dan bukan di tempat yang susah nak dilihat oleh visitors.

 
2. Update profile
Kalau anda dah lama tak update profile kat Nuffnang, cepat2 lah update profile sebab kadang2 mungkin profile anda tu dah outdated. Profile ni akan membantu blog kita terpilih sekiranya produk yang advertiser nak iklankan sesuai dgn blog kita.

 
3. Content blog
Pastikan blog anda mempunyai content yang menarik dan berkualiti utk attract visitor datang ke blog anda. Part ni mmg susah skit sbb nak kena cari idea utk post entry. Entry yang berkualiti akan membuatkan blog anda selalu dikunjungi oleh visitor. Tanpa content, blog kita mesti akan sepi je.

About kl urbanite

Terima kasih kerana membaca blog ini. Segala penulisan disini adalah merupakan pandangan peribadi. Disini anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat berguna seperti review makanan, destinasi pelancongan menarik, tips, berita sukan dan pelbagai berita terkini mengenai pelancaran produk di Malaysia.
Invite kami untuk membuat liputan tentang restoran anda, hotel anda, destinasi pelancongan dan produk anda. Anda boleh menghubungi saya melalui email atau laman sosial di bawah. Bagi yang tidak mahu terlepas entri terbaru kami anda boleh mengikuti atau Like kami di laman facebook KL Urbanite.

34 comments

  1. cool.. saya pun mau =)
    ken recently posted..Berjaya Langkawi Resort

  2. Tahniah.. kena cuba kekalkan BE tu..
    Steward John recently posted..Happy Eid Fitr

  3. wah.. tahniah la.. shoutbox awak tak kuar2 la..huhu..thanks 4 the tips..

  4. tahniah juga rezeki bulan raya tu…..
    sud@is recently posted..jamu selera

  5. saya new blogger. need to learn more. hehe.
    anak cikbat recently posted..ANAK CIK BAT DOT BLOGSPOT DOT COM

  6. apa sebenarnya maksud Buffered Earning tu? boleh tolong terangkan lebih lanjut..? TQ
    anne recently posted..Dunia Semakin Tua

    • Buffered earning (BE) biasanya earning dia lebih tinggi dari campaigns sbb income dari BE bergantung pada jumlah trafik ke blog. kalau tinggi trafik, maka tinggilah earningnya.

      Sebab tu buffered earning menjadi impian setiap blogger nuffnang. tapi tak semua blog ada buffered earning sbb buffered earning ni ditentukan placement nya oleh advertiser. kalau blog kita sesuai dgn target market produk diorang, maka dapatlah buffered earning tersebut. ada byk lagi faktor lain yg turut mempengaruhi pemilihan blog utk BE ni.

      harap penjelasan ni dpt membantu :)

  7. weh, tahniah ang dapat BE maxis. aku tak dapat pun BE maxis ni. huhu.
    gadis comel recently posted..Wonderpets

  8. wahhhh, tengs yep 😉
    meaw recently posted..KL Urbanite First Giveaway Contest

  9. tahniah2!ifa pun bru je dpt pas 4bln ngan en.nuff..hihi.. sempena raya kot..

  10. tq bro..=)..jum kte chaiyok2 lg..hihi

  11. wah best nya..nk juga rs nya.hik3
    suzierahman recently posted..Nuffnang ku

  12. me pun baru cash out for the 1st time ever, setelah 3 bln aktif dgn nuff :) tp amaunnya tak de lah byk pun..tp still excited sbb 1st time kan :)
    mama zharfan recently posted..sticky post RM100 jd taruhanjom cuba nasibclick jer banner kat bwh ni

  13. hahaa..bestnyer..
    eira x da peluang lagi la..

  14. suzie tertungu2..yg ader cuma earning.ntah,,,still xfhm..hope otai2 cm bro ishak leh trg kn coz dh merasa be kn kn..ihihi
    suzierahman recently posted..Bila SITI NURHALIZA marah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • suzie, buffered earning dia akan appear dalam earning akaun cuma dia akan update total earning bila dia dah jadi metered earning. selagi dia masih status buffered earning, kita cuma boleh tgk jumlah income tapi belum dicampur ke total income. hopefully info ni dapat membantu.kalau masih tak clear boleh bertanya lagi

  15. k skg ni suzie br dpt earning.be xpnh lh lg. mksdnya nnt earning akn jd be then me br leh cash out? gitu ke
    suzierahman recently posted..Bila SITI NURHALIZA marah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  16. ni tips yg bro suh usha ke..dh khatam..thks infonya..hihi
    suzierahman recently posted..Bila SITI NURHALIZA marah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  17. good info,
    saya dah mula update dan jenguk profile di nuffnang.
    wansiti recently posted..Panduan Ringkas Bacaan Doa Kesembuhan

  18. rasanya masih tak terlambat untuk saya ucapkan tahniah..
    ShueQry recently posted..Tip Motivasi – 3 Perkara Perlu Anda Lihat sebelum Membeli Buku Motivasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge